Terkini Viral

Alina Hassan (Mentor Otai) Buntu Diminta Keluar Rumah

BEKAS juara program Sinaran Pasport Kegemilangan 1996, Alina Hassan buntu apabila diminta keluar dari rumah didiami sekarang selepas tuan rumah ingin mengambilnya semula.

Menurut Alina, 50, yang juga peserta Mentor Otai, buat masa sekarang dia menetap di hotel yang disediakan pihak produksi program tersebut.

“Saya dimaklumkan tuan rumah sejak Disember tahun lalu lagi. Namun saya minta ihsan untuk terus tinggal di situ kerana terbabit dalam program ini.

“Minggu lalu saya sekali lagi diarahkan keluar. Saya tidak tahu nak buat apa lagi. Saya buntu tambahan pula saya masih dalam pertandingan.

“Nak sewa rumah baru saya tidak ada duit nak bayar wang pendahuluan. Sementara permohohan untuk dapatkan rumah DBKL melalui Seniman masih belum diluluskan. Saya kini tenggelam punca. Tidak tahu kepada siapa saya perlu mengadu dan mohon bantuan,” katanya seperti dilaporkan Harian Metro.

Menurut Alina lagi, dia berharap tuah dan rezeki berpihak kepadanya apabila terbabit dalam program itu bagi kelangsungan hidup selepas ini.

“Saya tidak kisah kalau dapat tempat kedua atau ketiga sekali pun, asalkan dapat duit. Sekurang-kurangnya saya boleh gunakan untuk menyewa rumah.

“Selepas berpisah dengan suami, saya tinggal seorang diri di Kuala Lumpur. Saya menyara hidup dengan menjadi pengawal keselamatan selama setahun dan kemudian jadi tukang cuci selama empat tahun.

“Pendapatan saya perolehi sikit dan terpaksa ikat perut. Ada masa saya berpuasa, bila ada duit baru dapat makan,” katanya.

Selain itu, Alina yang juga ahli Seniman amat berharap permohonan mendapatkan rumah bantuan DBKL melalui persatuan itu diluluskan segera.

“Saya tiga kali buat permohonan. Kali pertama pada 2012 yang mana terus kepada pihak terbabit. Bagi permohonan kedua (2016) dan ketiga (2017), saya minta bantuan Seniman pula sebab saya difahamkan mereka ada kuota untuk ahli.

“Jadi saya berharap Seniman dapat bantu saya. Selepas habis Mentor Otai, saya tidak tahu nak tinggal di mana lagi,” katanya.

Dalam program Mentor Otai, Alina adalah protege kepada penyanyi Siti Sarah. Semoga ada pihak yang dapat membantu kemelut yang dihadapi oleh Alina ini. –KLICK.MY

Tambah Komen

Klik di sini untuk komen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.