Gaya Hidup

Mufti Wilayah Persekutuan Tegur Drama Isteri Untuk Disewa

ISTERI Untuk Disewa, berdasarkan kepada tajuknya sahaja, pada zahirnya ia sudah bertentangan dengan nas al-Quran dan Sunnah.

Malah, bukan itu sahaja, ia juga bertentangan dengan moraliti kehidupan manusia sama ada Islam mahupun sebaliknya.

Justeru tidak hairanlah kalau drama bersiri yang mula ditayangkan pada Isnin lalu mendapat perhatian dan teguran daripada Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

“Tanpa menafikan kebebasan berkarya dalam budaya penggiat seni, kami merasakan bahawa tajuk berkenaan adalah kurang sesuai. Alasan kami jelas, isteri bukan untuk disewa.

“Isteri adalah akad yang sahih dan diperintahkan untuk bergaul dengan baik sebagaimana yang tertera dalam Surah al-Nisa’ ayat 19,” katanya menerusi catatan Qalam Mufti yang diterbitkan pada lewat Khamis malam.

Zulkifli berkata, penamaan tajuk yang provokatif itu dikhuatiri akan menjadi trend dalam penggiat seni sekiranya tidak diberikan penerangan jelas daripada hukum syarak, mengenai implikasinya dalam masyarakat.

Mengulas lanjut, beliau berkata, dalam Islam, isteri tidak boleh dikontrakkan sama ada dalam tempoh jam, hari, minggu atau bulan.

Ini kerana katanya, meminjam isteri bukanlah amalan dalam Islam, begitu juga menyewa isteri.

“Isteri adalah amanah Allah kepada suami untuk dimuliakan, dikasihi, disayangi dan diberi hak-haknya seperti termaktub dalam nas al-Quran, hadis dan pandangan fuqaha’.

“Kami yakin, tidak ada sekelumit niat dalam hati penulis novel dan pengarah tersebut untuk membuat sesuatu yang di luar kerangka Islam namun, sewaan isteri jelas sekali adalah sejuzuk daripada cabang mut’ah yang tidak dibenarkan dalam kalangan fuqaha’ Ahli Sunnah wal Jama’ah dan diharamkan dalam Islam,” jelasnya.

Terdahulu, perkongsian status Zulkifli di laman sosial Facebook dan Instagram, berhubung surat terbuka kepada pengarah drama berkenaan, Osman Ali menarik perhatian netizen.

“Semalam (Rabu) setelah selesai solat Isyak, saya sengaja mengambil peluang menonton drama Isteri Untuk Disewa.

“Ada mustafti yang bertanya tentang beberapa isu fiqh dalam drama ini. InsyaAllah, saya sedang menyiapkan surat terbuka kepada pengarah drama ini,” ujarnya.

Drama adaptasi novel Isteri Untuk Disewa karya Syamnuriezmil, menggandingkan pelakon, Fattah Amin dan Tiz Zaqyah.

Drama terbitan produksi Nuansa Sdn Bhd arahan Osman Ali itu disiarkan menerusi saluran Astro Ria. –KLICK.MY

Sumber: mStar Online