Gaya Hidup

Miskin Bukan Alasan Untuk Nikahkah Anak Bawah Umur-Mufti Perlis

BARU-BARU ini, tular di media sosial apabila seorang lelaki berusia 41 tahun berkahwin dengan kanak-kanak 11 tahun di selatan Thailand.

Kanak-kanak itu merupakan isteri ketiga dan suaminya hanya akan tinggal bersama selepas lima tahun.

Keluarga kanak-kanak tersebut memberitahu, pernikahan tersebut dilakukan kerana mereka terhutang budi dengan lelaki berkenaan selain hidup dalam kemiskinan.

Kes ini telah mendapat liputan meluas dan kecaman daripada pelbagai pihak. Malah, kes ini juga mendapat perhatian Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Selain itu, Mufti Perlis, Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin turut tampil memberi penjelasan mengenai kes tersebut.

Menurutnya, bapa atau wali yang menikahkan anak perempuan bawah umur atas faktor kemiskinan tidak layak digelar wali.

Ini kerana maksud sebenar wali adalah pelindung tetapi jika faktor kemiskinan menjadi alasan untuk mengahwinkan anaknya itu dia tidak layak untuk menjadi pelindung.

Menurutnya, anak perempunnya itu boleh dianggap sebagai mangsa terhadap tindakan walinya itu.

“Biarpun tiada paksaan dalam Islam untuk menikahkan anak perempuan, namun pelbagai dalil mensyaratkan kerelaan wanita dalam perkahwinan.

“Anak perempuan yang di bawah umur, yang tidak memahami realiti apa yang dipersetujui tidak boleh dianggap rela,” katanya melalui laman Facebooknya.

Mengulas lanjut, Mohd Asri berkata, umat Islam tidak harus menilai kepada satu mazhab sahaja kerana realiti dan cabaran kehidupan zaman ini berbeza berbanding dahulu.

“Sekali lagi ditegaskan, betapa perlu kita bersifat terbuka dalam menilai pandangan-pandangan agama sekalipun dari mazhab yang kita terbiasa dengannya. Islam itu hujah. Islam diutuskan untuk kebaikan manusia bukan untuk sebaliknya.

“Maka, segala nas, tafsiran nas dan pendapat dari apa aliran sekalipun, hendaklah dilihat dalam konteksnya yang betul. Jangan kita letakkan teks pada konteks yang salah.

“Kita tidak wajar terlalu terikat dengan sesuatu mazhab tetapi yang mesti kita lakukan berusaha memahami hujah-hajah para sarjana dari apa mazhab sekalipun selagi tidak menyanggahi al-Quran dan as-Sunnah,” katanya. –KLICK.MY

Sumber: Sinar Harian Online