Gaya Hidup Terkini

Mahu Mandi Pada Waktu Ini Lebih Baik Jangan, Bahaya Untuk Kesihatan!

Pernah tak kita terfikir waktu yang sesuai untuk mandi? Kebanyakan daripada kita biasanya mandi dua kali sehari iaitu pagi dan petang.

Namun tahukah anda mandi juga memerlukan waktu-waktu yang sesuai. Ada waktu yang dilarang kita mandi kerana akan menjejaskan kesihatan.

Sekiranya anda mengetahui kesan yang berlaku sekiranya mandi pada waktu yang tidak sesuai, pasti anda tidak akan mandi sesuka hati.

Menurut formula kesihatan, ada tiga waktu yang tidak digalakkan untuk mandi. Pada waktu tersebut, keadaan jantung sedang lemah sehingga berisiko menyebabkan kematian mengejut.

Waktu Yang Dilarang Mandi:

Sebelum Waktu Asar

Mandi pada pukul tiga petang tidak digalakkan kerana pada saat itu keadaan darah pada tubuh sedang dalam keadaan panas. Sekiranya anda mandi, boleh menyebabkan rasa semput dan letih yang tidak bagus untuk tubuh.

Jam 18.00-19.00

Pada waktu ini, keadaan jantung sedang lemah. Oleh itu jika anda mandi, tubuh akan terkejut dan buruk bagi kesihatan. Di samping itu, mandi pada masa ini boleh meningkatkan risiko penyakit paru-paru berair.

Jam 19.00-24.00

Pada pukul tujuh malam atau selepas waktu, hati telah mula berehat. Mandi pada masa ini akan menyebabkan kerosakan jantung. Malah, mandi pada masa ini juga menjadi salah satu punca utama penyakit reumatik. Oleh itu, mandi selepas pukul 19:00 hingga tengah malam tidak digalakkan.

Waktu Yang Sesuai Untuk Mandi:

Pagi Hari

Mandi pada waktu pagi sangat digalakkan kerana air mempunyai kandungan ozon yang tinggi. Jadi badan anda menjadi segar dan sihat. Bukan itu sahaja, mandi pada waktu pagi juga boleh meningkatkan tablet ketahanan badan.

Petang Hari- Waktu Asar

Mandi sebelum Asar tidak digalakkan kerana pada masa itu keadaan darah badan berada dalam keadaan panas. Oleh itu, mandi pada masa itu boleh menyebabkan keletihan.

Tetapi berbeza apabila anda mandi pada waktu Asar. Pada masa ini, badan anda akan menjadi lebih segar bahkan dianggap mampu meningkatkan imuniti. Oleh itu, badan anda tidak terdedah kepada penyakit.

Jadi, anda sudah tahu waktu yang sesuai untuk mandi. Jangan terus tak mandi pula! Itu lagi bahaya. –KLICK.MY

Tag