Sensasi Terkini Viral

Indonesia Tarik Balik Mi Segera Dari Korea, Didapati Ada DNA Babi

BADAN Pengawas Obat dan Makanan (BPOM) Indonesia menarik balik dari pasaran empat produk mi segera dari Korea kerana mengandungi fragmen asid deoksiribonukleik (DNA) babi.

Memetik laporan Detiknews, produk berkenaan ialah Samyang (mi segera U-Dong), Samyang (mi segera perisa Kimchi), Nongshim (mi segera Shin Ramyun Black) dan Ottogi (mi segera Yeul Ramen).

Ketua BPOM Penny Kusumastuti Lukito berkata, pihaknya sudah mengambil langkah-langkah yang sewajarnya.

“Kami sudah mengambil langkah (yang sepatutnya), sehingga akhirnya saya menyuruh semua untuk menariknya sendiri tapi sepatutnya pengimport yang menarik sendiri mengikut peraturan sedia ada,” katanya.

Penny turut meminta semua cawangan BPOM untuk menarik semula produk itu kerana orang ramai perlu mempunyai perlindungan untuk membeli makanan.

“Dalam peraturan perlindungan masyarakat, saya minta supaya produk itu ditarik dari pasaran dengan segera.

“Secara kebetulan kita sedang melaksanakan operasi sempena Ramadan dan Aidilfitri. Jadi kalau nampak ada dijual, kami akan keluarkan dari pasaran,” katanya.

Menurutnya, produk mi segera itu sudah mendaftar ke BPOM dan dalam dokumen pendaftaran itu, pengimport memaklumkan ada produk yang mengandungi DNA babi dan ada yang tidak.

Namun, hasil penemuan di pasaran, ada produk yang dijual tanpa label ‘Mengandungi Babi’ tetapi selepas diuji, ia mengandungi fragmen DNA babi.

“Berdasarkan dokumen itu, kami memberi nombor pendaftaran berbeza tetapi kita juga meminta pengimport untuk meletakkan tanda pemberitahuan ‘Mengandungi Babi’.

“Tetapi selepas melakukan pemeriksaan di pasaran, ada produk yang tidak diletakkan pemberitahuan itu dan selepas diuji ternyata ia mengandungi fragmen DNA babi. Kita minta pengimport untuk menarik semula produk itu daripada pasaran,” katanya.

Mereka turut mengatakan bahawa pihak mereka akan memastikan bahawa produk tersebut tidak akan berada di pasaran untuk di jual kepada pengguna. –KLICK.MY