Luar Negara

Catat Sejarah, India Rasmi Tugu Patung Tertinggi Di Dunia

INDIA pada Rabu lalu merasmikan tugu patung tertinggi di dunia yang ukurannya hampir dua kali ganda berbanding monumen Statue of Liberty di New York.

Patung figura wira kemerdekaan India, Vallabhbhai Patel, bernilai AS$400 juta itu setinggi 182 meter dan diperbuat daripada keluli dan gangsa. Ia berdiri megah di negeri Gujarat yang juga merupakan tempat asal Perdana Menteri Narendra Modi.

Pembinaan tugu patung itu disifatkan sebagai antara usaha parti nasionalis Modi, Parti Bharatiya Janata (BJP) untuk menjenamakan semula ‘para pemimpin yang dilupakan’.

“Patel mahukan India yang teguh, kuat, peka dan berwaspada. Kita sedang menuju ke arah itu,” ujar Modi dalam satu upacara pelancaran pada Rabu.

Modi, yang mengarahkan pembinaan tugu patung itu di Sungai Narmada ketika dia berkhidmat sebagai Ketua Menteri Gujerat, pada tahun lalu berkata terdapat usaha untuk ‘memperkecilkan’ atau ‘melenyapkan’ sejarah Patel.

Perdana Menteri India, Narendra Modi bergambar berlatarbelakangkan tugu patung Patel.

Tambahnya, Patel harus diingati sebagai tokoh yang menyatukan 562 negeri asal di India.

Pembinaan tugu patung Patel yang berpakaian tradisional itu mengambil masa selama 33 bulan dan menelan belanja besar dari dana kerajaan pusat, syarikat-syarikat milik negara dan beberapa institusi lain.

Sebanyak 210,000 meter kubik simen, 25,000 tan keluli dan 1,700 tan gangsa dihabiskan untuk membina tugu tersebut.

Modi dan BJP berkata, pembinaan tugu Patel itu adalah alternatif kepada tokoh-tokoh yang selama ini ‘diagungkan’ dari keluarga Nehru-Gandhi.

Pembinaan tugu itu bagaimanapun menerima kritikan dari beberapa pihak yang mempertikaikan tentang cara pengambilan tanah untuk dijadikan tapak monumen itu, serta kewajaran menghabiskan perbelanjaan yang tinggi.

Sementara itu, Parti Kongres, yang lama memerintah India sepanjang sejarah kemerdekaan negara itu mendakwa ‘meraikan’ Patel sebegitu seolah-olah mempermainkan sejarah.

Kongres kini diketuai oleh Rahul Gandhi, cicit Perdana Menteri pertama India, Jawaharlal Nehru. –KLICK.MY

Tambah Komen

Klik di sini untuk komen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.