Luar Negara

Budak Perempuan Jumpa Pedang Berusia 1,500 Tahun Dalam Tasik

PADA mulanya dia sangkakan sebatang kayu namun apa yang ditarik keluar dari sebuah tasik di selatan Sweden adalah pedang berusia 1,500 tahun.

“Saya rasa sesuatu dengan tangan saya dan pada mulanya saya ingat itu kayu.

“Kemudian, saya lihat ia ada pemegang macam pedang, dan saya tarik keluar. Kemudian menjerit: ‘Ayah, saya jumpa pedang!’,” kata seorang budak perempuan bernama Saga Nevecek kepada akhbar tempatan Värnamo Nyheter.

Penemuan yang berlaku pada Julai lalu itu hanya diumumkan pada minggu ini kerana khuatir ia akan mengundang ramai pengunjung ke Tasik Vidöstern tersebut.

Biarpun terdapat spekulasi bertebaran di media sosial, masih belum ada kepastian sama ada Saga akan dimahkotakan sebagai ‘Permaisuri Sweden’ berdasarkan kisah legenda Arthur tentang pedang berkenaan.

Bapa Saga, Andrew berkata di Facebook bahawa pedang tersebut berasal dari abad kelima atau keenam setelah dinilai oleh pakar muzium Jönköping, ia mungkin wujud sebelum era Viking.

“Saya bercuti ketika itu, tapi lepas saya nampak gambar tersebut, saya terus datang.

“Anda tidak boleh bayangkan pedang sebegitu masih berada dalam keadaan baik,” jelas pakar dari muzium, Annie Rosen.

Seorang lagi pakar di muzium tersebut, Mikael Nordström memberitahu portal berita tempatan, pedang sepanjang 0.85 meter itu dalam jagaan pakar pemuliharaan dan tidak akan dipamerkan kepada orang awam sekurang-kurangnya sehingga tahun depan. –KLICK.MY

Tag

Tambah Komen

Klik di sini untuk komen

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.