Gaya Hidup Terkini

8 Makanan Tidak Boleh Dipanaskan Semula, Ini Sebabnya

KEHIDUPAN zaman kini segala-galanya perlu bergerak pantas seiring dengan perkembangan teknologi.

Namun dalam kita bergerak pantas, janganlah sekali-kali mengabaikan kesihatan. Contohnya, penggunaan ketuhar gelombang mikro yang berfungsi untuk memanaskan semula makanan.

Tahukah anda, tidak semua makanan boleh dipanaskan semula. Tidak kiralah sama ada lebihan makanan malam, makanan yang telah lama dibeli atau makanan yang disimpan dalam peti sejuk.

Satu kajian yang dibuat menunjukkan, memanaskan semula beberapa makanan kegemaran boleh membahayakan kesihatan, terutama jika ia tidak disimpan dengan betul sebelum itu.

Berikut adalah  makanan yang tidak sesuai dipanas semula kerana ia boleh mendatangkan kemudaratan atau keracunan.

SADERI, BAYAM dan UBI BIT

Haba boleh menyebabkan zat nitrat daripada sayur-sayuran ini mengubah sifat-sifat karsinogenik toksik terutamanya pabila ia dipanaskan untuk kali kedua. Oleh itu, sebaiknya keluarkan makanan ini dari senarai apa sahaja makanan yang ingin dipanaskan semula.

CENDAWAN

Secara umumnya, cendawan, perlu dimakan segera sejurus selepas siap dimasak. Protein dalam cendawan boleh hilang  sebaik sahaja ia dipotong, dan itu berita buruk untuk perut anda.

TELUR

Memanaskan semula protein ini apabila ia sudah direbus atau dimasak boleh menjadi toksik, dan boleh mendatangkan kesan buruk  dalam sistem pencernaan anda.

KENTANG

Kentang sedikit rumit jika dibiarkan sejuk pada suhu bilik dan ia perlu disejukkan dengan segera kerana suhu panas boleh menggalakkan pertumbuhan botulisme, bakteria yang jarang berlaku.

Botulisme tidak boleh dibunuh dengan cepat di dalam ketuhar gelombang mikro, jadi sebaiknya sejukkan dengan segera untuk elak sebarang masalah dengan pemanasan semula.

NASI

Bagaimana ia disimpan sebelum dipanaskan boleh menyebabkan masalah. Menurut Agensi Piawaian Makanan, beras yang tidak masak boleh mengandungi spora bakteria yang dapat menyebabkan keracunan makanan.

Apabila beras dimasak, spora dapat bertahan, kemudian, jika beras ditinggalkan pada suhu bilik, spora akan berkembang dan boleh menghasilkan racun yang menyebabkan muntah atau cirit-birit.

Pemanasan semula nasi tidak akan menghilangkan racun ini.

AYAM

Komposisi protein dalam ruji makan malam sebenarnya berubah ketika ayam yang telah dimasak dipanaskan untuk kedua kalinya.

Ia sebenarnya boleh menyebabkan masalah pencernaan. Jadi jika anda lebih suka memanaskan daging, pastikan ia dimasak dengan teliti dan bahagian dalamnya harus benar-benar panas!

Semoga dengan informasi ini dapat memberi manfaat kepada semua.–KLICK.MY